#### EXL Collaboration Meeting 22 – 23 June 2004 University of Liverpool, U.K.

### Barkla Lecture Theatre, Chadwick Laboratory

#### **Revised Programme**

# Tuesday, June 22<sup>nd</sup>

10h00 Coffee, Registration (Chadwick Laboratory, just outside Barkla Lecture Theatre)

10h30 Welcome (P. Nolan, M. Chartier)

#### EXL – Joint Research Activity (EURONS – FP6) Convener: N. Kalantar

10h40 EURONS: News and Status (N. Kalantar)	20 min
<ul> <li>11h00 Discussion:</li> <li>Management of the JRA and Coordination Board</li> <li>Working groups</li> <li>Implementation plan</li> </ul>	105 min
12h45 Lunch (Oliver Lodge Laboratory, Coffee Lounge, 3 <sup>rd</sup> floor)	
EXL – Letter of Intent at FAIR Convener: M. Chartier	
13h30 Lol evaluation by the FAIR Program Advisory Committee (H. Emling)	10 min
<ul> <li>13h40 Discussion of work packages: <ul> <li>Conditions at the NESR storage ring (H. Weick)</li> <li>GSI gas jet target (T. Stoehlker)</li> <li>TSL gas jet target (C. Ekstroem)</li> <li>EXL recoil detector: <ul> <li>comments from U.K. groups (R. Lemmon)</li> <li>comments from Saclay group (E. Pollacco)</li> <li>comments from German groups (O. Kiselev)</li> <li>experience with the Chicksi detector (L. Westerberg)</li> </ul> </li> <li>Fragment spectrometer (T. Faestermann)</li> <li>Detection of ejectiles, neutrons, gamma rays (D. Jenkins, K. Boretzky)</li> <li>Data acquisition (H. Simon, I. Lazarus)</li> <li>Cooperation with other FAIR Lol's (H. Emling)</li> <li>Implementation plan; request for tests at ESR</li> </ul> </li> </ul>	15 min 15 min 15 min 10 min 10 min 10 min 10 min 15 min 15 min 10 min 15 min

- 16h20 Coffee (Oliver Lodge Laboratory, Coffee Lounge, 3<sup>rd</sup> floor)
- 16h50 Formation of Collaboration Board
- 17h20 Closed meeting of Collaboration Board
- 20h00 Dinner at Casa Bella, 25 Victoria Street, City Centre.

# Wednesday, June 23<sup>rd</sup>

# **Quasi-free Scattering Measurements at GSI**

Conveners: R. Lemmon, O. Kiselev

09h30 Physics and measurements using QFS at GSI (R. Lemmon)	30 min
10h00 Theoretical support (I.J. Thompson)	20 min
10h20 Setup for fixed target experiments at GSI and simulation studies (O. Kiselev)	30 min
10h50 Coffee (Oliver Lodge Laboratory, Coffee Lounge, 3rd floor)	
11h20 Report from earlier experiments (T. Nilsson, P. Egelhof)	30 min
11h50 Plans of the R <sup>3</sup> B collaboration (T. Aumann)	20 min
12h10 Discussion (start)	35 min
12h45 Lunch (Oliver Lodge Laboratory, Coffee Lounge, 3 <sup>rd</sup> floor)	

13h35 Discussion (cont'd)

- Physics Topics: what measurements to do in near-term and longer term
- Experimental Set-up: recoil detector, integration into LAND, existing storage ring, R<sup>3</sup>B?
- Pilot Experiments internal target and external target measurements
- Lols and Proposals for the next GSI EA
- How to progress: writing of physics cases, simulations, detectors, etc.

16h35 Coffee (Oliver Lodge Laboratory, Coffee Lounge, 3rd floor) – End of Meeting